dilluns, 14 de març del 2022

El joc simbòlic: un camí cap a la imitació del món real

 El joc simbòlic és el joc en el qual l'infant imita accions de la vida quotidiana del món dels adults, sol aparèixer al voltant dels 2 anys fins els 7 i coincideix amb l'aparició del llenguatge. És una manera més de practicar i consolidar tot el que van aprenent.

El joc simbòlic es dóna quan l'infant espontàneament imita una conducta de l'adult o d'un altre persona i que representa com a part d'un joc lúdic sense que aquesta acció s'hagi desenvolupat en aquest moment inmediat.

Apareix quan l'infant ha adquirit la capacitat de representació i és capaç de representar accions i regles bàsiques imaginàries que es refereixen als acords sobre a què juga. El fet d'explorar i reproduir el món adult fa que es desenvolupi el pensament creatiu i els ajuda a resoldre conflictes, tensions, sentiments.

  El joc simbòlic és un aprenentatge que ajuda a l'infant a conèixer-se a si mateix i a l'entorn social que l´envolta.

“En el joc simbòlic, cada infant s’expressa de manera particular, mai trobarem dos que juguin igual”El joc simbòlic permet a l'infant convertir la seva estança, el menjador o la cuina en un castell, un bosc o qualsevol espai que pugui imaginar-se: una tela en una disfressa, un pal en una espassa o un cubell en una piscina.

Beneficis del joc simbòlic:
  • Comprendre i assimilar l'entorn que els envolta
  • Aprendre i practicar coneixements sobre els rols de la societat
  • Desenvolupar el llenguatge
  • Afavorir la imaginació i la creativitat
  • Contribuir al seu desenvolupament emocional
A l'escola i sobretot als grups de 2-3 les propostes de les estances estan preparades per a propiciar aquest joc simbòlic, que va interactuant amb els altres tipus de joc (materials no estructurats (peces soltes, joc heurístic), minimons,... aquestes propostes simbòliques van variant, ens podem trobar la cuineta, la consulta del metge, el supermercat, el racó dels cotxes, dels trens, el racó de contes, de disfresses,... tot això per crear aquests móns que els vostres infants fan tan interessants. A continuació podreu veure un tastet d'aquests tipus de joc a les estances.
"Tots els aprenentages més importants de la vida es fan jugant"
Francesco Tonucci
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada