dilluns, 21 de novembre del 2022

Les escales, una oportunitat d'aprenentatge

 Sovint, quan una família comença a l'escola, al veure les estances, un dels aspectes que més angoixa són les escales. Som una llar de dues plantes on tenim escales, per pujar a les estances dels grans i per accedir al jardí, però nosaltres no les veiem com un obstacle pels infants, sinó com una oportunitat molt rica d'aprenentatge psicomotor.

Pujar i baixar escales implica coordinació òcul-manual, força muscular, equilibri i precisió. El seu aprenentatge és un procés progressiu.

Aprendre a pujar i baixar escales té molts beneficis pels desenvolupament, com la construcció dels músculs de les cames, l'equilibri i la coordinació, i l'augment de la consciència espaial. Es tracta d'una habilitat bàsica per la vida i és realment emocionant viure aquest procés tan especial.

Pujar i baixar escales permetrà als infants utilitzar els músculs que poc a poc aniran descobrint, aprenent a descobrir el seu cos i fer moviments que impliquin flexionar i/o estendre els músculs.

Important també és com ens posicionem els adults davant d'un infant que pujarà o baixarà una escala per primer cop, des de la tranquil·litat i la confiança en que ho farà bé, que no caurà, important també donar el seu temps i deixar que trobi la forma en la que voldrà pujar o baixar, sense interferències. Aquest acompanyament respectuós ajudarà als infants a aprendre a avaluar correctament el factor de risc al apropar-se a un esglaó. 

El Diego baixa sol les escales, per això ha de mirar, calcular
distàncies, coordinar les parts del cos, mantenir equilibri,...

Segons on estiguin situades les escales podem veure el mon i el que ens envolta des de diferents perspectives, cada vegada des de més alt segons pugem o cada vegada des de més baix, si estem baixant. Podem apreciar aspectes de la vida quotidiana, del carrer, que si estem a peu de terra no els podem veure, podem experimentar distàncies, conceptes com lluny/a prop,... tot un món de possibilitats!"Ajudeu-me a fer-ho per mi mateix" Maria Montessori


 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada