dimarts, 12 de juliol del 2022

La màgia de l'aigua

Ara que ha arribat la calor aprofitem per fer diferents propostes amb aigua. El principal objectiu és el de refrescar-nos i gaudir, però a més a més trobem que podem treballar moltísims més objectius segons com presentem aquest element amb els infants.

 L’aigua ens aporta moltes sensacions a nivell visual i tàctil alhora que, mitjançant l’observació i l’experimentació d’aquest element, ens introduïm en un aprenentatge científic amb un element nou i motivador.

L'aigua i la seva manipulació està present durant tot el curs a l'escola, per exemple quan obrim l'aixeta i ens rentem les mans i la cara, podem veure que als infants els hi encanta esquitxar. L'aigua, en general és un element molt motivador per tots i totes, a part de tenir una part màgica i divertida.

A banda de la activitats quotidianes, l’aigua ens obre un ventall d’activitats a realitzar segons el que vulguem treballar en cada moment. Bàsicament el treball amb l’aigua ens pot reportar molts aprenentatges a nivell de conceptes científics i matemàtics, però també a nivell motriu, artístic, creatiu o de relació i, fins i tot, de seguretat emocional. 

A continuació volem mostrar les propostes que oferim als infants durant aquests mesos de tanta calor:

Transvasament: L’activitat per excel·lència amb l’aigua és el transvasament. Es tracta de tenir recipients grans i molts recipients i envasos per omplir de diferents mides i formes i alguns amb forats petits i forats més grans com coladors o embuts.




Sura o s’enfonsa: Experimentar la relació de diferents objectes i materials amb l’aigua.

Dissolució: En la línia d’observar la relació de diferents materials amb l’aigua, es tracta d’experimentar si determinats elements o materials es dissolen, es desfan, sedimenten o bé no s’alteren al introduir-los en l’aigua. 


Regar
: Amb aquesta proposta estem regant les plantes del jardí però també estem observant com la terra canvia de color, es formen tolls, es creen arcs de sant Martí amb el rajos de l’aigua… podem explicar perquè els ésser vius necessitem aigua o què passaria si no reguem les plantes i després gaudir del fang i dels tolls que s’han format.


Circuits d'aigua: on poder observar el recorregut que fa l'aigua quan entra en un circuit.




Experimentar amb gel: poder veure i sentir com es va derretint a la mà, la temperatura, també amaguem petits objectes com animals, flors i plantetes,...i poder veure com aparèixen a mesura que el gel desapareix.



Joc simbòlic: introduir l’aigua en el joc simbòlic provoca més riquesa i aprofundiment del joc. Banyar les nines o rentar la roba o els plats, mullar el cap per a fer pentinats… o crear un mini món amb l’element central de l’aigua: marí, de riu, un llac on hi conviuen diferents animals observant les dues superfícies i profunditats: aigua i terrestre…


Ruixar-se: amb esprais d’aigua, mànegues o altres materials.


Trepitjar petits bassals
: fent petits bassals amb l'aigua per després fer xip-xap amb els peus


Quan parlem d'aquestes propostes a l'estança amb els infants (sobretot amb els més grans), els hi donem la possibilitat que siguin ells i elles qui decideixin si volen canviar-se de roba i posar-se el banyador o anar vestits, som conscients de que no a tothom li agrada jugar amb aigua, sobretot els primers dies... I una vegada arriben a la proposta podem veure diferents reaccions respecte a aquest element. Els hi ha qui van ràpidament a ficar-se i jugar i d'altres que prefereixen observar o quedar-se al margen, totes les opcions són respectables i és el propi infant qui s'apropa a l'aigua i no al revés. 

També, com a escola verda que som i que som conscients de que hem de cuidar l'aigua, intentem que els infants siguin conscients de que no hem de malgastar-la. Una vegada acabem de jugar anem tots i totes a regar les plantes amb l'aigua que ha quedat.

Com veiem l’aigua ens dóna moltes possibilitats de joc pels infants. Té una màgia que fa que ens refresquem quan tenim molta calor, ens fa riure i sentir-nos millor...


"Si hay magia en este planeta está contenida en el agua"

Loran Eisely

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada