dijous, 25 d’abril del 2024

El JOC

Continuem avançant en el curs i descobrint part del Decret. Recordeu que parlem dels objectius d'aquest Decret, però aquest document engloba molt més enllà: incorpora la definició d'infant, remarca la importància d'un equip educatiu, del paper de les escoles, desgrana les competències, etc. 

En aquesta entrada destacarem aquests dos objectius:

- "Explorar l'ús del raonament matemàtic, la lectura, l'escriptura, la imatge, el moviment, el gest i el ritme, des de les situacions quotidianes i contextualitzades, i resoldre, organitzar, comprendre o comunicar aspectes de la realitat propera".

- "Gaudir de l'aprenentatge, pensar i crear, qüestionar-se, plantejar i acceptar la crítica i progressar en l'aprenentatge d'una manera cada vegada més autònoma i estructurada".

Objectius comuns, pensament, compartir, descobrir, etc.Pensant en aquests dos objectius, no podem deixar de parlar del JOC: l'eina imprescindible a la vida dels infants, un dret, una necessitat, una acció per descobrir el món... Aquesta paraula amb només tres lletres, incorpora tant en el seu significat: imaginar, descobrir, experimentar, decidir, provar, resoldre, curiositat, aventura, gaudi, manipulació, socialització, plaer, etc. i així podríem continuar molt més enllà i per aquest motiu és tant important per la infància.

Tocar, llepar, passar d'una mà a l'altre...

Descobrir les diferents possibilitats dels objectes, provar, crear...

Imaginar, pensar, descobrir...

Des de la llar, apostem per oferir els materials de manera quotidiana i no com a proposta esporàdica i puntual. Els materials que es troben a l'estança, al jardí, a la sala polivalent... romanen durant molt de temps de manera fixa i d'aquesta manera donem temps als infants per conèixer a fons els materials, fet que els hi dóna seguretat i els hi facilita avançar en els seus propis aprenentatges. Penseu que si els objectes apareixen i desapareixen, els hi posem difícil poder ser creatius i autònoms. Els i les mestres pensem tant en l'espai com en els materials, per tal que donin resposta al moment evolutiu dels infants, mitjançant l'observació de dia a dia som els que incorporem, canviem o fem desaparèixer els materials que els infants troben al seu abast.
El paper de l'adult no és un altre que el d'observar i estar present d'una manera respectuosa i propera. Sense manipular, dirigir o estructurar el joc dels infants, un joc que generi gaudi i aprenentatge des del plaer i la llibertat d'acció. Els infants tenen una necessitat natural d'entendre el món que els envolta i una de les eines per fer-lo és el joc.

Materials presentats amb un objectiu

Satisfacció per aconseguir per si mateixa

Capacitat de veure més enllà"El joc espontani i lliure és l'activitat per excel·lència de l'infant, és una activitat natural, un dret universal i un context ideal de gaudi i aprenentatge, a través l'infant es desenvolupa d'una forma natural i plaent: descobreix, experimenta, aprèn, resol i reptes amb creativitat i prova noves situacions. Els infants juguen per plaer i per necessitat, per crear mons imaginaris, per recrear situacions viscudes, per interpretar la realitat des dels desitjos, per divertir-se i riure, crear vincles, per estructurar el seu pensament i per construir-se un espai propi, personal i compartit."
Fragment tret del Decret.L'infant juga per descobrir el món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada