dimecres, 24 de maig del 2023

Petits racons de joc

 Quan entrem a les estances de l'escola podem veure que aquestes estan dividides en petits racons de joc, diferents propostes presentades de forma atractiva pels infants, per tal que aquests puguin escollir on volen anar a jugar, segons els seus interessos i guiats per la seva curiositat i motivació.

Aquestes propostes estan disenyades per les mestres partint dels interessos dels nens i les nenes, i es van modificant a mesura que aquests interessos van canviant, van evolucionant amb el grup.

El joc dels infants dins d'aquests espais és diferent cada dia, ja que intervenen molts aspectes: els nens i les nenes que hi participen, com estan distribuits els materials, com estan presentats, l'estat anímic dels infants,... i podem veure que, amb els mateixos materials aquest joc canvia sempre, mai es desenvolupa de la mateixa forma.

El paper de les mestres, a part de preparar-los, després de la observació del joc dels infants, i d'una reflexió sobre els materials que apareixeran, serà el d'anar revisant aquests materials, aportant de nous quan calguin o apartant els que veiem que sobren o no aportan res al joc.

I durant el joc dels infants també serà important anar recolocant els materials per tal que els infants es trobin els espais preparats i endresats durant tot el temps que duri aquest joc.

Segons les edats dels infants aquests racons estaran estructurats per afavorir els interessos dels infants:

Nadons: els materials van destinats a atendre als infants les necessitats a nivell motriu i sensorial. Estan estructurats amb materials tous, catifes i cistelles de tresors on apareixen diferents materials que provoquen les primeres descobertes i l'estimulació dels sentits.
Estances d'1-2: aquests racons comencen a respondre a la necessitat de més moviment i s'incorporen propostes de joc heurístic, amb materials no estructurats, que requereixen més coordinació motriu. També es provoquen situacions que tenen a veure amb la coordinació óculo-manual i la psicomotricitat fina. Es comença també amb materials que tenen a veure amb el joc simbòlic i els diferents llenguatges.


Estances de 2-3 anys: dins d'aquests racons ja pren més relevància el joc simbòlic, els mini mons, les construccions,... el món dels contes i les titelles,... encara que també segueixen apareixen els racons amb materials no estructurats com a l'estapa d'1-2 anys.

"Todos los aprendizajes más importantes de la vida se hacen jugando" 

                                                                                    (Francesco Tonucci)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada