divendres, 30 d’octubre del 2015

EL CONTROL D'ESFÍNTERS


Famílies de 2-3, us recordem que el proper dimarts 3 de novembre farem la reunió del control d'esfínters, a les 17'30h a la sala de psicomotricitat... esteu tots convidats!

i perquè anem llegint sobre el tema aquí us deixem el monogràfic de l'escola...






COMENÇA L’AVENTURA

Què vol dir Control d’esfínters?: És un procés d’aprenentatge dels hàbits higiènics de la micció i defecació.
Durant aquest període l’infant es sent interessat per les funcions anorrectals, (expulsió i retenció de les miccions i defecacions)

ASPECTES A TENIR EN COMPTE

  • És important crear un ambient relaxat i tranquil.
  • Cada infant té la seva pròpia evolució, no ens hem de preocupar  pel temps que trigui en aconseguir-ho.
  • Una vegada iniciat el procés de treure el bolquer, no és recomenable tornar-lo a posar, ja que pot suposar un retrocés en tot el que ja hem aconseguit, exceptuant, en les primeres setmanes o mesos depenent del nen i la seva evolució, el podrem posar en  les migdiades i l’hora del dormir per les nits.
  • Familiaritzar-se amb l’orinal i el wc, els seus nous amics, l’ajudaran a comprendre i acceptar amb alegria i tranquil·litat aquesta nova etapa tant important.
  • Utilitzar un lloc fixe per deixar l’orinal, per tal que ell sol el pugui utilitzar i un cop aconseguit el control d’esfínter passar a la utilització del wc.
  • És convenient seure als nens, sobretot al principi, cada cert temps, 20-30 minuts aproximadament i anar allargant aquest temps d’espera, fins que sigui capaç de demanar-lo per ell mateix.
  • El més normal es que s’aconsegueixi primer el control de les miccions que el de les defecacions, si és al contrari no passa res.
  • El control diürn s’aconsegueix abans que el nocturn
  • És aconsellable no fer més d’un canvi a la vegada, per exemple, canvi de llit, abandonar el xumet...


Com el nen es troba en un període en el que la seva curiositat no té límits,  no és estrany descobrir a un nen en aquesta etapa evolutiva, manipulant els
productes eliminats. Ells veuen les seves defecacions i el seu pipi com una cosa pròpia, rentem les mans i no ha passat res, no és convenient renyar-lo.

En alguns casos i sobretot les primeres vegades que el nen veu la seva caca i el seu pipi, els hi pot crear la sensació de  por, ja que és una cosa nova per a ells/es, en aquests casos és convenient acompanyar-los amb l’orinal fins al wc i tirar-ho amb ells, acomiadant-se al tirar de la cadena, ja que els pot angoixar no saber on va a parar.

El poder d’eliminar o retindre materials fecals, es per a ell, una font de plaer per diferents motius:

  • Per la pròpia possibilitat de retindre’ls o expulsar-los, capacitat que fins ara no tenia.

  • Per les sensacions locals plaenteres que el fet en sí produeix.

  • Per la bona acceptació social que té el fet d’evacuar en l’orinal o en el wc i els elogis que rebrà.

Aquests tres aspectes suposen  per a ell/a un estímul que el portarà a repetir aquesta conducta.

Arribats a aquest moment tan esperat: el salt  de nadons a infants amb més autonomia, és important que no es donin situacions d’angoixa, que tots junts  vivim aquesta etapa amb   positivitat , que no sigui motiu de comparacions,  respectant el ritme  individual de cada nen/a.

En definitiva és un moment en el qual hem de tenir molta paciència amb els infants i tranquil·litat



Un cop la família hagueu decidit la data per treure el bolquer al vostre fill o filla i us hagueu posat d’acord amb la vostra educadora, comenceu el procés durant el cap de setmana. El dissabte, quan el nen o la nena es llevi, li traieu el bolquer i l’aneu motivant per fer pipí i caca a l’orinal.

El dilluns després d’haver iniciat el control d’esfínters, al venir a la llar d’infants, haureu de portar el següent material:

            □ 5 Calces o calçotets
□ 5 samarretes
□ 5 pantalons
□ 5 parells de mitjons
□ 1 Calçat de recanvi ( xancletes o bambes)

Tot el material ha d’anar  marcat i dins d’una motxilla o bossa, que retornarem diàriament per a que ens pugueu reposar el material per al dia següent. A la llar només es quedaran les xancletes, que retornarem cada divendres.

Quan l’infant ja tingui assumit el control d’esfínters, ja no caldrà dur aquest material diàriament.
      
 PACIÈNCIA: ENTRE TOTS HO ACONSEGUIREM !!

Hem de felicitar les petites fites de cada dia, per a que el nen es senti orgullós i ho continuï fent igual de bé, l’hem d’animar en tot moment.

Els contes o imatges en les que apareguin aquestes situacions poden ser una forma divertida i motivadora per explicar-los aquest procés  i que és el que està passant.





i si voleu comprar algun conte pels infants aquí us deixem bibliografia dels contes que podeu utilitzar amb els vostres fills i filles  quan decidiu que ja no portin bolquer...
  
-        “En Dudu i l’orinal”. Annette Swoboda. Ed.Joventut

-        “Dudú y su orinal”. Jan van Coillie-Marijke ten Cate. Ed.Casterman

-        “Ja no duc bolquers!”. Violeta Denou. Els teus primers llibres d’en TEO. Ed.Timunmas

-        “Sense bolquer...ja sóc més gran!”. Jacobo Muñiz. ItsImagical

-        “El bebè ha après”. Dami i Alicia Casado. Ed.Molino

-        “¿Y después de los pañales?. Un divertido libo sorpresa”. Marianne Borgardt-Maxie Chambliss. Ed.Timunmas

-        “Adéu bolquers!” Sergi Càmara. D’Aula Edicions.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada